Heb jij de investering in zonnepanelen al eens overwogen? Steeds meer huishoudens kiezen bewust voor het opwekken van hun eigen groene zonnestroom. Dit is duurzaam en levert maandelijks een fors financieel voordeel op. Bij het kopen van zonnepanelen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om voldoende groene stroom op te kunnen wekken? Welk zonnepanelen montagemateriaal is het meest geschikt voor het type dak dat ik heb? Zou ik naast zonnecollectoren direct een thuisbatterij in huis moeten plaatsen om het overschot aan groene stroom op te kunnen slaan? In dit artikel lees je meer over duurzaam wonen met zonnepanelen op het dak.
Veilige oplossing voor het opwekken van groene stroom
Bij het gebruik van zonnepanelen wil je niet alleen een zo hoog mogelijk rendement behalen; ook veiligheid speelt een belangrijke rol. Met een stevig zonnepanelen montagesysteem voorzie je hierin. Er zijn verschillende leveranciers van deze montagesystemen, vaak specifiek gericht op installateurs. Zelf een montagesysteem aanschaffen kan alleen in overleg met de installateur; de zonnepanelen zullen altijd door deze installateur moeten worden aangesloten. Het is daarom belangrijk de installateur vooraf te informeren over het type montagemateriaal dat je wilt laten gebruiken.
Zoeken naar de meest optimale indeling van het dak
Een installateur of adviseur kan je hierbij direct meer vertellen over de optimale indeling van het dak. Op welke zijde van het dak zou je de zonnepanelen moeten laten leggen? Wat is in het geval van een plat dak de meest ideale hellingshoek? Hoe om te gaan met belemmerende componenten rondom de woning? Denk aan een hoog gebouw, bomen, enzovoorts.
Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij
Steeds meer huishoudens overwegen de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij. Dit maakt het mogelijk om een overschot aan groene stroom binnen de eigen woning op te slaan. Het terugleveren hiervan aan het stroomnet is daarmee niet langer nodig. De capaciteit van deze thuisbatterijen is de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Daar komt bij dat het ook met sommige modellen elektrische auto’s mogelijk is om het overschot aan stroom op te slaan. Dit geldt voor elektrische modellen met V2H-technologie, wat staat voor Vehicle-to-Home. Overdag laat je het overschot aan groene stroom naar de accu van de auto lopen, om dit hier vervolgens aan het eind van de dag weer af te halen voor het gebruik van je kookplaat, de lampen in huis, enzovoorts. Houd er rekening mee dat niet alle elektrische auto’s over deze technologie beschikken.