Een ring is een prachtige accessoire die je outfit net een extra touch kan geven. Vaak wordt een ring gegeven als symbool van een vorm van liefde. Natuurlijk kan je ook zelf ringen kopen. Je ziet steeds meer mensen met meerdere ringen om hun vingers. Maar hoe meet je je ringmaat? In deze blog geven we je antwoord op deze vraag. Verder gaan we in op de huidige trend en andere weetjes over ringen.
Tabel met afmetingen
Het dragen van ringen is al sinds tijden een populaire manier om je persoonlijke stijl te uiten. Van eenvoudige trouwringen tot prachtige verlovingsringen en statement sieraden: ringen zijn er in alle soorten en maten. Het vinden van de juiste ringmaat is dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat je de ring comfortabel kunt dragen.
Eén van de meest voorkomende manieren om je ringmaat te vinden, is door een ringmaattabel te gebruiken. Deze tabellen zijn te vinden bij juweliers, online of in sieradenwinkels.
Ringmaten worden gemeten in millimeters, en de maat die je nodig hebt, is afhankelijk van de omtrek van je vinger. Een ringmaattabel geeft de overeenkomstige ringmaten weer voor verschillende vingeromtrekken. Een ringmaattabel kan je ook gebruiken als je een goed passende ring hebt, maar waarvan je de maat niet meer weet. Ook dit is makkelijk te achterhalen.
Manieren om je ringmaat te meten
Er zijn verschillende manieren om je ringmaat te meten. De meest gebruikelijke methoden zijn:
- Gebruik een ringmaatje: Een ringmaatje is een handig hulpmiddel dat je om je vinger kunt schuiven om je ringmaat te bepalen. Je kunt een ringmaatje online kopen of in een sieradenwinkel. Meestal zijn deze niet duurder dan een paar euro. Mocht je op regelmatige basis ringen kopen (voor anderen), dan is dit wellicht een ding voor jou.
- Meet je vinger met een lint of touwtje: Wikkel een lint of touwtje om de basis van je vinger en markeer het punt waar het uiteinde weer het lintje of touwtje raakt. Meet vervolgens de lengte van het touwtje met een liniaal of ander meetinstrument en vergelijk deze met een ringmaattabel.
- Meet een ring die al past: Als je al een ring hebt die goed past, kun je de binnendiameter meten en vergelijken met een ringmaattabel. Meet de diameter van de binnenkant van de ring (van rand tot rand) op het breedste punt. Dit kan je doen met een meetlint of via dezelfde manier als methode 2.
- Raadpleeg een juwelier: Wil je zeker zijn van je exacte ringmaat? Ga dan naar de juwelier. Met name wanneer je kiest voor een ring uit een duurder segment, is het fijn dat je de ringen kunt passen en op deskundige wijze kan worden geïnformeerd over jouw perfecte ring.
Omdat het internet verschillende ringmaten aanhoudt, kan het soms ietwat verwarrend zijn om online een ring uit te zoeken. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet naar vergelijkingen tussen afmetingen, zodat jij je ringen niet terug hoeft te sturen.
Houd bovendien rekening met het soort ring dat je draagt/ wilt dragen. Een brede ring voelt bijvoorbeeld strakker aan dan een dunne ring. Als je een brede ring wilt dragen, kan het zijn dat je een iets grotere maat nodig hebt dan voor een dunne ring. Bepaal eerst welk type ring je wilt dragen, zodat je op een zo’n juist mogelijke manier je ringmaat kan meten.
Trends
Misschien ben je wel erg gek op mode en ben je benieuwd wat de huidige trend in ‘ringenwereld’ zijn. Een populaire trend op dit moment is de vintage look, waarbij oudere ontwerpen en stijlen in een nieuw jasje worden gestoken. Ook geometrische ontwerpen en ringen met edelstenen zijn populair. Maar, kies voor een ring die bij jou past en jouw persoonlijke stijl weerspiegelt. Als jij liever gaat voor klassieke, minimalistische ringen, is dat natuurlijk ook helemaal oké.
En dan nog iets
Er zijn veel leuke feitjes over ringen die je misschien niet wist. Daarom hebben wij die voor je opgezocht. De feitjes vertellen iets over de symboliek, geschiedenis van trouwringen en het materiaalgebruik.
Symboliek
Ringen hebben veel verschillende symbolische betekenissen, afhankelijk van de cultuur en het ontwerp. In veel culturen wordt de ring als een symbool van verbinding en eenheid beschouwd. Een ring heeft geen begin of einde; het straalt eeuwigheid en oneindigheid uit. Ringen symboliseren daarnaast liefde, trouw, vriendschap, rijkdom en macht. De symboliek van de ring wordt vaak versterkt door de materialen die worden gebruikt om de ring te maken. Een ring met veel edelstenen straalt meer rijkdom uit dan een sobere ring van zilver, zonder tierelantijntjes.
Geschiedenis van trouwringen
De geschiedenis van trouwringen gaat terug tot de oude Egyptenaren, die ringen van riet en andere natuurlijke materialen maakten om de eenheid en de liefde tussen twee mensen te symboliseren. De ring werd gedragen aan de linker ringvinger; de vierde vinger van rechts, aan de linkerhand. De gewoonte om trouwringen aan die vinger te dragen, komt voort uit de oude Egyptische overtuiging dat de ringvinger een ader had, die rechtstreeks naar het hart leidde.Het gebruik van metalen trouwringen kwam pas in de tijd van de Romeinen. De populariteit groeide verder in de Middeleeuwen.
Materialen
Ringen worden van veel verschillende materialen gemaakt. Goud en zilver zijn tegenwoordig populaire metalen voor het maken van ringen. De metalen staan bekend om hun duurzaamheid en glans. Edelstenen en andere mineralen worden vaak gebruikt om ringen te versieren en hun schoonheid te verbeteren. Het geeft een bepaalde mate van luxe en straalt rijkdom uit.
Er bestaan ook ringen van meer ongebruikelijke materialen, zoals hout, bot en hoorn, . Tegenwoordig worden er veel moderne materialen gebruikt voor ringen, zoals plastic, rubber en keramiek. Maar over het algemeen zul je dat soort ringen niet in het dagelijks leven terug zien komen
Al met al kan worden gesteld dat het meten van je ringmaat een essentieel onderdeel van het kopen van een ring. Er zijn verschillende manieren om je ringmaat nauwkeurig te meten, zoals het gebruik van een ringmaatje, meetlint of online maattabellen.
Het is de moeite waard om toch verschillende maten ringen te overwegen bij het kiezen van een ring, aangezien sommige ontwerpen strakker of losser kunnen zitten dan andere. Kies liever een te grote dan een te kleine maat.