Je hebt er ongetwijfeld al weleens eentje gehad: een ingegroeide haar. Erg vervelend, maar hoe kom je er vanaf? In dit artikel vertellen we hoe een ingegroeide haar ontstaat en hoe je deze kan verwijderen. Tot slot vertellen we wat je moet doen om het kunt voorkomen, want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
Hoe ontstaat een ingegroeide haar?
Een ingegroeide haar ontstaat op verschillende manieren. Wat er gebeurt is dat de haren die normaal gesproken konden groeien, er nu niet meer uit kunnen. Onder je huidoppervlak kan daardoor een ontsteking ontstaan. Het kan gaan irriteren, waardoor je eraan gaat zitten. Het gevolg van het jeuken is dat de ontsteking verergert en dat wil je natuurlijk niet.
De meest voorkomende oorzaken van een ingegroeide haar zijn:
- Ontharen van de huid door scheren/ epileren
De nummer 1 oorzaak van ingegroeide haren is door het ontharen van de huid. De haartjes worden bij het ontharen er niet volledig uitgehaald, maar juist ‘afgebroken’. De haartjes groeien wel terug, maar komen niet door het huidoppervlak heen. Hierdoor zal onder de huid een ontsteking ontstaan.
Wellicht maak je wel gebruik van een (te) bot scheermes. De haar lijkt wel verwijdert te zijn, maar heeft nu een rafelig uiteinde. Als gevolg hiervan komt de haar niet of maar gedeeltelijk door het huidoppervlakte heen, met eveneens een ontsteking die mogelijk ontstaat. - Kleding
Het dragen van te strakke kleding, kan tegenhouden dat een haar op de juiste manier zal groeien. De haar groeit onder de huid, in plaats van boven de huid. - Haar en huid
Het ene huidhaar is het andere eenmaal niet. Sommigen hebben erg dun, sluik haar en de ander juist dik en krullerig. De dikte en mate van krul van je haar hebben ook invloed op de mogelijkheid van de haar om naar buiten te komen. In zijn algemeenheid geldt: hoe dikker en minder stijl het haar is, hoe groter de kans is op een ingegroeide haar. Natuurlijk zorgt de dikte van je huidoppervlak ook voor enige weerstand bij het doorgroeien van het huidhaar.
Hoe verwijder je een ingegroeide haar?
Ingegroeide haren kunnen pijnlijk en vervelend zijn, maar gelukkig kun je ze zelf thuis behandelen. Hier zijn stappen die je kunt volgen bij het veilig verwijderen van een ingegroeide haar:
- Reinig de getroffen gebieden: Maak het gebied met het ingegroeide haar zorgvuldig schoon met water en een milde zeep. Vermijd het gebruik van scherpe of alcoholische huidreinigingsmiddelen, omdat dit de huid nog meer zal irriteren.
- Maak de haar zachter: Dompel een washandje in warm water en houd het gedurende enkele minuten op het getroffen gebied. Dit zal helpen bij het verzachten van de haar, waardoor het makkelijker is om te verwijderen.
- Verwijder de haar: Gebruik een pincet of gesteriliseerde naald om het haar voorzichtig uit de huid te verwijderen. Zorg ervoor dat je het haar bij de wortel verwijdert, zodat het niet opnieuw kan ingroeien.
- Hydrateer de huid: Breng een hydraterende crème of lotion aan op het gebied rondom de ingegroeide haar. Dit zal helpen bij het verminderen van huidirritatie en zwelling. Houd dit vol tot de huid volledig is hersteld.
Mocht het zo zijn dat de ontsteking niet verdwijnt. Dan kan het zijn dat de haar niet in zijn volledigheid is verwijdert. Je zou een huisarts of huidspecialist kunnen raadplegen. Het zou vervelend zijn als het gevolg van een ingegroeide haar erger is dan nodig.
Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel je misschien je huid zo goed als je kan verzorgt, kan ook jij tegen een ingegroeide haar aanlopen. Misschien let jij wat minder goed op de dingen die we je nu zullen vertellen en kan je je gewoontes aanpassen.
Misschien vind je het fijn als je benen zacht zijn en mooi geschoren. Een optie om dit resultaat te verkrijgen is het harsen van je beenharen. Het probleem hierbij is niet dat je de hele haar verwijdert, maar wel dat de kans bestaat dat het haarzakje beschadigt. De kans is groot dat de haar hierdoor niet in de juiste richting terug groeit, met een ingegroeide haar als gevolg.
De beste manier om je te scheren en die gladde benen te krijgen, is op de ouderwetse manier met een scheermesje. Zorg ervoor dat het scheermesje schoon en scherp is, zodat het op de goede manier de haar verwijdert. Om het proces wat gemakkelijker te laten verlopen, gebruik je scheerschuim. Nu is dit geen garantie voor nooit meer ingegroeide haren, maar het zorgt zeker voor een gladde huid.
Een andere oorzaak van ingegroeide haartjes is het dragen van te strakke kleding. Nu kan het zijn dat je strakke kleding erg mooi vindt. Wees gerust, je hoeft niet al die kleding af te zweren. Het is wel raadzaam om de kleding af en toe af te wisselen met wat lossere kleding. Zo krijgt je huid letterlijk de ruimte om adem te halen.
Tot slot is het zaak om je huid zo schoon mogelijk te houden. Dagelijks heeft iedereen te maken met een ontelbaar aantal dode huidcellen op de huid. Deze dode huidcellen vormen een soort barricade voor alles dat graag je huid uit wil. Zorg ervoor dat je je huid regelmatig wast en scrubt. Je huid hoeft zich door niks tegen te laten houden om zichzelf in gezonde staat te houden.
Een ingegroeide haar? Wat nu?
Als het goed is weet je na het lezen van dit artikel wat je kan doen tegen een ingegroeide haar. Zowel om een dergelijke haar te voorkomen, als op een veilige manier te genezen. Aan de basis staat een goede verzorging van de huid, zowel bij het voorkomen als verwijderen van een ingegroeide haar. Maar onthoud: deze blog bevat geen officieel medisch advies. Vind je het verwijderen van een ingegroeide haar maar niks of denk je dat het niet op een correcte wijze zal lukken? Raadpleeg dan een professional. Deze mensen zijn ervoor opgeleid om jou te kunnen en te willen helpen!