Het organiseren voor een grote groep mensen zal voor de ene een uitdaging zijn, waar het voor de ander bijna lijkt op dagelijkse kost.
‘Dagelijkse kost? Twintig personen?’ Ja, we horen het je denken. Maar denk eens aan het Nederlandse televisieprogramma Een huis vol. Het is voor velen ‘normaal’ om vele monden te voeden en dan hebben we het met name over mensen met een groot gezin. In ieder geval heb jij vast niet deze blog aangeklikt, als je wel wist hoe je makkelijk eten voor 20 personen kan verzorgen. Dus, hierbij, een aantal tips zodat jij wat minder stress zal ervaren bij het aankomende diner. Bij voorbaat willen we al zeggen: geen dank.
Gelegenheid met een grote groep mensen
Wellicht wil je dochter graag een ’21-diner’ of ben je jarig en nodig je je hele familie uit. Hoe dan ook heb je jezelf op een manier toegeschreven aan het organiseren voor een etentje met veel mensen. We beginnen met tips die je bij de voorbereiding al een hoop stress zullen schelen. Je hebt immers geleerd: een goede voorbereiding is het halve werk.
#1 Inventarisatie allergieën en intoleranties
Voordat je überhaupt bedenkt aan het eten zelf, is het handig alle allergieën en intoleranties van de gasten te inventariseren. Kom je erachter dat maar één persoon een lactose intolerantie heeft, dan hoef je het menu daar niet aan aan te passen. Je zal slechts voor die persoon wat anders bereiden en houdt de rest simpel. Maar, kom je erachter dat meer dan de helft iets heeft, zorg dan dat je het menu daarop baseert. Werk eventueel met verschillende en meerdere hapjes.
#2 Menu samenstellen
Denk aan gerechten die je van te voren al kan samenstellen of in ieder geval voor het grootste deel kan voorbereiden. Over het algemeen zijn voorgerechten daarin het makkelijkst, gezien je die mooi klein kan houden. Het neemt geen ruimte in in de koelkast én je kan er maar snel klaar mee zijn.
Om het menu überhaupt samen te stellen is het wijs om je te gaan richten op een thema. Dus specifiek eten uit een bepaald land of bijvoorbeeld alles richten op vis of vegetarisch eten. Andere zaken die invloed hebben op het menu zijn:
- kinderen: zijn er kinderen aanwezig en zo ja, moet het menu daarop worden aangepast. Kinderen maak je al gauw blij met iets simpels als patat of pizza. Je weet (bijna) zeker dat ze het lusten en kan de main focus op de volwassenen houden
- gangen: ga je voor ‘slechts’ een voor-, hoofd- en nagerecht of wil je nog meer gangen in het menu wegwerken. Zodat je bijvoorbeeld begint met een amuse en daarna bedenkt of je nog een soep tussendoor wil doen.
#3 Houd het simpel
Ingewikkelde menu’s betekenen niet alleen veel werk en een hoop hoofdpijn, het zal ook betekenen dat je boodschappenlijst oneindig lijkt. Een zelfgemaakte pesto is dan wel lekkerder dan pesto uit een potje, maar het zal je ook vijf extra ingrediënten opleveren. Ons advies is daarom om het simpel te houden.
#4 Tijd is …
Ja, tijd is geld, maar dat is niet waar we op doelen. Tijd is belangrijk en met name een planning. Weet je wanneer je alles wil serveren en hoe ver je van tevoren moet beginnen? Kan je rekenen op extra hulp of moet je alles alleen doen? Is de tafel al gedekt of schrijf je daar ook nog een kwartier aan weg? Dek je überhaupt wel een tafel of laat je iedereen zelf opscheppen? En zo kunnen we nog wel eindeloos doorgaan met vragen waar je over na moet denken, voordat je aan de slag gaat met een planning.
#5 Borden en bestek
Heb je alles dat je denkt nodig te hebben x20, of zal je nog even ergens wat borden en bestek vandaan moet trekken? Het eten serveren op papieren bordjes is niet wat je wil, we weten het, maar wist je ook dat er een soort middenweg bestaat? In plaats van de plastic bekertjes die in een minuut kapot zijn, zijn er ook hard plastic glaasjes. Het is iets luxer, maar je hoeft je eigen servies niet in veelvoud te vermenigvuldigen. Daar zal je portemonnee blij mee zijn.
#6 Drankjes
Houd rekening met ongeveer 2-3 drankjes per persoon. Gaat het om een groep giechelende meisjes van een jaar of twintig, bedenk dan dat er een glaasje wijn wel in kan. Een gemêleerde groep met personen van alle leeftijden serveer je een mix van sapjes, frisdrank en alcoholische versnaperingen.
Inspiratie menu’s
Afhankelijk van het precieze aantal gasten, de verwachtingen van het etentje, eventuele allergieën en andere zaken, hebben we een aantal menu’s opgesteld ter inspiratie.
Spaans thema
- Voorgerecht: Gazpacho – een verfrissende koude tomatensoep met komkommer, paprika en knoflook.
- Hoofdgerecht: Paella – een heerlijke rijstschotel met zeevruchten, kip, chorizo en groenten. Geserveerd met een frisse salade.
- Dessert: Churros met chocoladesaus – gefrituurde deegstaven bestrooid met suiker, geserveerd met een warme chocoladesaus om in te dippen.
Italiaans thema
- Voorgerecht: Caprese Salade – plakjes verse tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes, besprenkeld met olijfolie en balsamicoazijn.
- Hoofdgerecht: Lasagne – laagjes pasta, ricotta, gehakt, tomatensaus en kaas, gebakken tot goudbruin en bubbly. Geserveerd met een groene salade. (Bedenk: hoeveel ruimte heb je in de oven?)
- Dessert: Tiramisu – een heerlijk Italiaans dessert met laagjes in koffie gedrenkte lange vingers, mascarponecrème en cacaopoeder.
Menu met vis in alle gangen
- Voorgerecht: Zalmrolletjes met roomkaas en dille – gerookte zalm opgerold met een romige vulling van roomkaas en verse dille. (Kan je ook makkelijk in kleine glaasjes kwijt)
- Hoofdgerecht: Gegrilde zeebaars met citroenbotersaus, geserveerd met gestoomde groenten.
- Dessert: Citroentaart met meringue – een verfrissende citroentaart met een luchtige meringue topping.
Vegetarisch Thema
- Voorgerecht: Geitenkaassalade met walnoten en bietjes – gemengde groene bladsla met verkruimelde geitenkaas, geroosterde walnoten en geroosterde bietjes. Geserveerd met een balsamico-vinaigrette.
- Hoofdgerecht: Vegetarische lasagne – laagjes pasta, geroosterde groenten, spinazie, ricotta en tomatensaus, gebakken tot een heerlijk gerecht.
- Dessert: Frisse citroen-yoghurtmousse – een lichte en luchtige yoghurtmousse met citroensmaak, geserveerd met verse bessen.
Kindvriendelijk Thema
- Voorgerecht: Mini-pizza’s – kleine pizzabodems belegd met tomatensaus, kaas en de favoriete toppings van de kinderen, zoals ham, paprika en champignons.
- Hoofdgerecht: Pasta met gehaktballetjes – spaghetti geserveerd met gehaktballetjes in een smakelijke tomatensaus, bestrooid met geraspte kaas. (Groente? Daar doen we niet aan)
- Dessert: IJsjesbar – een assortiment van ijssoorten, toppings en sauzen waaruit de kinderen zelf hun favoriete ijscreaties maken.
Zo, met een waslijst aan inspiratie en tips, kan jij lekker aan de slag. Het beste is je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. Als je voorbereidend werk kan doen, doe dat dan ook. De meeste toetjes kan je de dag ervoor al maken, even als wat snijwerk van bepaalde groenten. Wij wensen je veel succes, plezier en een smakelijke maaltijd toe!